Assalamualaikum dan Hola!!!
Hari ni SHIRA nak cerita tentang pengalamann SHIRA dokk buat
kimchi.. J
Seronok tengok movie korea yang dorg dok makan kimchi tu… Teringin plak.. hari
dah buat, tp mmcm tk jadi pulak.. Kali ni SHIRA dah try buat lgi sekali and
this is the result.. J
Antara bahan-bahan dia :
KIMCHI
Bahan:
Bahan:
- 1 buah sawi putih, cuci bersih
- 2 sdm garam
- 1/2 sdm bawang putih parut
- 1 sdm cili giling
- 1/2 sdt gula pasir
- 1 sdt serbuk cili
- 1 sdm air jeruk lemon
- 1 sdm garam
- 1/2 sdt halia, parut
- 1/2 sdt kicap ikan
Cara membuat kimchi:
- Buka kuntum daun sawi, kemudian taburkan garam pada setiap kuntumnya
- Biarkan selama 6 jam. Baru kemudian dicuci bersih
- Setelah itu, potong-potong sawi sepanjang 4 cm
- Campur sawi dengan bawang putih, clii giling, serbuk cili, air jeruk, halia parut, kicap ikan, dan garam
- Biarkan semalaman dan kimchi siap dinikmati
bahan-bahan sos.. 2 sdm cili kering yang dah digiling (sebab
xada cili korea so guna cili kering..rasa pon sama jer ) 2 sdm sos ikan. 1 sdm
gula perang 1 sdm garam 1 batang daun bawang 3 ulas bawang putih 1 labu bawang
besar 3 cm halia (lebih kurang lah)
Cara-cara
proses pemeraman.... 1. basuh kobis panjang dengan bersih
dan potong sepanjang 1 inci 2. gaulkan kobis panjang dengan garam dan biarkan
semalaman
proses pembikinan sos.. 1. kisar bawang putih, bawang besar
dan halia 2. hiris daun bawang 3. gaulkan bahan kisaran dengan cili, sos ikan,
garam, gula perang, dan daun bawang biarkan selama setengah jam..
proses campur sos dan kobis panjang.. 1. guna sarung tangan
campurkan sos dan kobis..pastikan semua kobis bersalut dengan sos. 2. masuk
dalam Tupperware dan biarkan selama 4 hari dalam peti sejuk..dan boleh makan..
kalau korang suka pedas tambah cili, korang rasalah sos tuh
ikut perasaan hati nurani korang eh..agak2 xcukup masin ker, pedas tambah
sendiri ok..selamat mencuba..dah cuba sila beritahu yer..
Tolong buat untuk saya nanti eh Shira.hehehehe
ReplyDeletehahaahha.. ok.. :)
ReplyDeletennt aku bwk blik upm..